Stephen McKeon, glavni svetovalec za strategijo Academy of Token Academy – Interview Series

Stephen McKeon je glavni svetovalec za strategijo Security Token Academy. Je tudi izr. Profesor financ na Univerzi v Oregonu in partner pri Collaborative Fund.

Kdaj ste se prvič začeli zanimati za tehnologijo veriženja blokov?

Za Bitcoin sem prvič izvedel leta 2013, vendar sem bil zaposlen z zagonom in delovanjem, zato nisem imel veliko časa za potapljanje. Nekaj ​​let kasneje, ko se je Ethereum začel, sem ujel hrošč in se spustil zajca luknja.

Kako je to zanimanje za verigo blokov vplivalo na vašo naložbeno strategijo za Sodelovalni sklad?

Sklad za sodelovanje ima zgodovino vlaganj v podjetja, ki izboljšujejo svet z motenjem starih rudarskih in drugih ekstraktivnih dejavnosti. Številni segmenti finančne industrije ustrezajo temu opisu, zato je vlaganje v verige blokov naravno podaljšanje naše uveljavljene teze.

Ne samo, da ste partner investicijskega sklada, ampak ste tudi profesor financ na Univerzi v Oregonu. Kaj je bilo prvo in kako ste se znašli v teh vlogah?

Akademska vloga je bila na prvem mestu z daljšim strelom. Leta 2007 sem se pridružil finančnemu doktoratu na Purdueju, leta 2011 pa sem diplomiral na Univerzi v Oregonu. Ena izmed stvari, ki me je pritegnila v akademskem svetu, je bila sposobnost oblikovanja lastnega raziskovalnega programa, kar je omogočilo, da se leta 2015 obrnem k verigam verig.

Vloga s Collaborative se je začela pred približno enim letom, ko so se odločili, da bodo začeli s posebnimi prizadevanji okoli verig blokov. Ustanovitelja Craiga Shapiro poznam že skoraj 20 let – spoznala sva se na začetku kariere v San Franciscu v času vrhunca pike. Vedel je, da raziskujem verige blokov, ko so želeli dodati več domenskega znanja okoli tega nastajajočega prostora.

Ste svetovalec Akademije za varnostne žetone, enega vodilnih glasov na križišču verig blokov in finančnih vrednostnih papirjev, in objavili ste “The Security Token Thesis”, ki opisuje vaše poglede na nastajajoči trg varnostnih žetonov. Bi nam lahko zaupali, zakaj ste tako navdušeni nad varnostnimi žetoni?

Navdušen sem nad konceptom pametnih vrednostnih papirjev, kjer lahko logiko in pogoje programiramo neposredno v sam vrednostni papir. Blockchain žetoni niso edini način za doseganje te vizije, vendar se zdi, da je to najboljši način za to, da je to interoperabilno in kjer udeleženci na trgu spodbujajo, da to sprejmejo. Prenos teh lastnosti v vrednostne papirje razširi oblikovalski prostor v smislu, kako razmišljamo o financiranju in naložbah, kar je vznemirljivo.

Za katere vrste vrednostnih papirjev menite, da jim najbolje služijo varnostni žetoni?

Ker so žetoni le digitalni ovoj, jih je mogoče uporabiti za skoraj vse. Če ima vrednost, jo lahko tokeniziramo. Kljub temu so nekatera sredstva bolj prevodna kot druga. Prvi varnostni žeton je bil tvegani sklad Blockchain Capital, ki ga vodi želja po ustvarjanju sekundarnega trga, ki vlagateljem omogoča, da dobijo likvidnost, ne da bi prisilili odkupe v sklad. Videli smo tudi nekaj primerov lastniškega kapitala in nepremičnin. Eden najboljših primerov uporabe po mojem mnenju so obveznice. Tokovi plačil so določeni vnaprej, zaradi česar jih je še posebej enostavno kodificirati in zanje ne veljajo enake omejitve za vlagatelje kot za druge razrede sredstev. Blockchain Credit Partners na tem področju opravlja nekaj zanimivih del.

Ali lahko razložite svoje poglede na avtomatizirano skladnost in koristi, ki jih to zagotavlja vlagateljem in regulatorjem?

Prodaja in trgovanje s finančnimi sredstvi sta močno regulirani panogi in ohranjanje skladnosti je resničen vir trenj za institucije. Nadalje narekuje način, kako trgujemo s premoženjem, ker prebiva znotraj obzidanih vrtov. Če v varnost vstavimo logiko, ki samodejno preverja regulativne zahteve, ko se premika med denarnicami, lahko zmanjšamo trenutno breme, ki trenutno obstaja. Pot je še dolga, saj je za popolno uresničitev vizije potrebna vseprisotna in varna digitalna identiteta, vendar je bilo v zadnjem letu doseženega veliko napredka.

Verjamete, da bo za digitalizirano premoženje potrebna interoperabilnost premoženja, ali lahko razložite svoje misli za tem?

Moja najljubša vrstica iz članka je “Teza, ki podpira idejo, da bo vse tokenizirano, temelji na težnji, da bo vse interoperabilno.” Ljudje si želijo, da bi vse skupaj nemoteno sodelovalo in tega danes preprosto nimamo za naložljiva sredstva. Ena od velikih obljub protokolov blockchain je, da ustvarjajo standarde, ki olajšajo interoperabilnost med različnimi komponentami.

Opisali ste tudi, kako bodo digitalni vrednostni papirji v prihodnosti vlagateljem zagotavljali edinstvene pravice dostopa. Bi lahko podrobneje opisali, kakšne bodo te pravice vlagateljev in kako koristijo vlagateljem?

Če zavrnete vprašanje “kaj je lastništvo”, pridete do ideje, da je lastništvo skupek pravic. V mnogih primerih so te pravice povezane, na primer dobim tako pravice do denarnega toka kot glasovalne pravice v mnogih javnih lastniških vrednostnih papirjih, vendar ne dobim pravic dostopa do njihovega sedeža. Ljudje pa cenijo dostop, ki ima lahko različne oblike. Mogoče gre za dostop do letnega srečanja, kot pri Green Bay Packers, morda za dostop do neke vrste popusta ali predčasen dostop do izdelka pred javno uvedbo. Ne glede na primer uporabe, ki si ga lahko predstavljate, ko imajo javni subjekti večjo prepoznavnost na zgornjih mizah, česar danes nimajo, lahko začnejo izdajatelju dodeljevati dodatne pravice, ki so lahko zelo nizke, vendar jih vlagatelji cenijo.

Kje vidite trg 5 let po cesti?

Varnostni žetoni so se z 22 milijonov dolarjev v letu 2017 povečali na 442 milijonov dolarjev v letu 2018, plačilo za leto 2019 pa bo verjetno nekaj milijard. Pa vendar je prostor še v povojih. Na svetu obstaja veliko bilijonov dolarjev premoženja, od katerih bi mnogi lahko uporabili nadgradnjo informacijske tehnologije, kakršno predstavljajo tisti varnostni žetoni. Za odgovor na petletno vprašanje je treba predvideti stopnjo posvojitve v institucijah, ker je to ovira, ki traja od milijard do milijard.

Ali želite še kaj deliti z našimi bralci?

Za bralce, ki želijo izvedeti več, je Security Token Academy odličen vir. Spodbujam jih, da si ogledajo spletno stran in se naročijo na tedensko glasilo. Za tiste, ki živijo v New Yorku, bo 26. septembra zvečer na Chelsea Piers brezplačno srečanje z odlično zasedbo govorcev, prijava je na voljo prek securitytokenacademy.com.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me