Prehod Ethereuma na dokaz o vložku – boljši kot dokaz o delu?

Če vas vsaj zanima prostor s kriptovalutami, ste verjetno že slišali za Ethereum. Trenutno je drugi največji kovanec po tržni kapitalizaciji, predvsem zato, ker toliko drugih žetonov deluje na Ethereumu, deloma pa tudi zato, ker je razvojna skupina zelo nadarjena.

Kakor koli že, ta objava govori o prehodu s POW na POS.

Torej, kaj je POW (Proof-of-Work)?

No, POW trenutno uporablja večina kriptovalut, vključno z Bitcoin, Ethereum (za zdaj) in Litecoin. Če je kovanec mogoče kovati, to pomeni, da uporablja sistem vojnih ujetnikov.

Rudarji uporabljajo svoje Grafični procesorji ali ASIC za reševanje kriptografskih zgoščevalnih funkcij, ki preverjajo verigo blokov. GPU-ji, namenjeni predvsem igranju iger, kot je RX 580 so zdaj zaposleni pri rudarjih.

Njihovi grafični procesorji hitro ugibajo in preverjajo različne rešitve za skoraj nemogoč matematični problem. Ko uspešno rešijo enačbo, se knjiga (veriga blokov) posodobi in rudar prejme blokovno nagrado v obliki žetona in / ali provizije za transakcijo.

Temu pravimo Proof-of-Work, ker rudarji veliko delajo v obliki obdelave matematičnih enačb s svojo rudarsko strojno opremo. Brez rudarjev številnih omrežij ne bi bilo. Rudarji plačujejo elektriko v zameno za žetone.

Kaj je dokaz o vložku in kako je drugačen

Proof-of-Stake je nekoliko drugačen. Prej so rudarji dokazovali, kako hitro lahko preverijo omrežje; zdaj bodo imetniki ETH pokazali, koliko imajo v lasti, tako da bodo izvedli nekaj, kar se imenuje a glavno vozlišče. Ko ustvarite glavno vozlišče, morate zakleniti določeno količino ETH, da dokažete, da ga imate.

Nagrade se razdelijo glede na to, koliko ste zaklenili in koliko časa je zaklenjeno. Namesto da bi na primer 1000 rudarjev preverilo omrežje, bi lahko bilo okoli 10.000 denarnic, ki bi Ethereum držale prek Proof-of-Stake.

S POS je energija varčna. Rudarjem ne bo treba porabiti veliko električne energije za reševanje kriptografskih zgoščevalnih funkcij, kar je dobro za naše denarnice in dobro za planet. Poleg tega se z zaklepanjem Ethereuma ustvari pomanjkanje, ki bi moralo povečati ceno.

Seveda niso vse sonce in mavrice. Zdi se, da bodo s tem novim sistemom bogati postali bogatejši in revni, no, še vedno bodo revni. Novi sistem nagrajuje tiste, ki že imajo veliko Ethereuma, ker se blokovne nagrade zdaj razdelijo glede na to, koliko že imate.

Poleg tega rudarska skupnost ETH ne bo zelo vesela, ko pride do vilice, saj njihova rudarska strojna oprema z Ethereumom ne bo več uporabna. Morali bodo preiti na novo valuto, ki je še vedno možna za obvladovanje.

Pričakujem, da bom trenutno videl konico Ethereum Classic, saj verjamem, da bo ostal POW. Možno je tudi, da bo skupina članov v rudarski skupnosti ETH ustvarila novo valuto, ki se bo odvirala od Ethereuma, verjetno imenovanega Ethereum Cash.

Če trenutno rudarite Ethereum, bi bilo pametno najti novo valuto za rudarstvo. Obstaja še veliko možnosti, kot so Litecoin, Vertcoin, Zencash in še več.

Ta posodobitev že nekaj časa deluje, saj jo zamujajo težave, kot so posodobitve denarnice in nekaj povratnih informacij skupnosti. Vendar pa je glavni direktor in možgani Ethereuma, Vitalik Buterin, vse za prehod na POS.  

Upajmo, da zamenjava ne bo povzročila težav skupnosti ETH ali omrežju, saj gre za veliko odločitev, ki popolnoma spremeni način preverjanja omrežja. Glede na to ni treba panike. Razvojna skupina Ethereum ve, kaj počne. Navsezadnje so ustanovitelji druge največje kriptovalute na trgu.

Tako kot vse ostalo se je tudi pametno popestriti. Ne vlagajte vsega v en kovanec; raje je pametno imeti vsega skupaj. Poleg tega ne prelivajte vsega svojega premoženja v kripto, ker je to zelo nestanovitno okolje.

Če trenutno želite kupiti rudarsko strojno opremo ETH, bi rekel, da se odločite. Če se odločite za nakup, vedite, da ga ne boste uporabljali še dolgo. Pri nakupu se prepričajte, da je s kartico mogoče donosno rudariti tudi druge valute, ker boste v prihodnosti morali iskati drugje. Do takrat poskusite zbrati toliko ETH, kolikor je le mogoče!

Vir slike: BlockGeeks

To gostujočo objavo je napisal Jacob Tuwiner, lastnik podjetja EasyPC.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me