Kaj je CFD trgovanje?

Trgovanje s CFD-ji postaja vse bolj priljubljeno med trgovci in je široko ponujena vrsta trgovanja med vsemi najboljšimi spletnimi posredniki. Torej, kaj točno je CFD trgovanje?

Kaj je CFD?

CFD pomeni pogodba za razliko. To je posebna vrsta izvedenih finančnih instrumentov, ki jih ponujajo posredniki, pri katerih trgujete z razliko v ceni sredstva med odprtjem posla in zaključkom posla, čeprav dejansko ne kupujete osnovnega sredstva.

Ena največjih zanimivosti te vrste pri vlaganju je prilagodljivost, ki jo omogoča. Pri tradicionalnem trgovanju ste vezani na nakup sredstva v bistvu, da se premika v eno smer, navzgor. Pri trgovanju s CFD pa so vaše izbire veliko bolj odprte. Pri odkupu pogodbe lahko špekulirate o premikih navzgor ali navzdol. Tu bomo podrobneje preučili, kako deluje trgovanje s CFD-ji in kakšna orodja imate na voljo pri trgovanju.

V trgovanju s CFD-ji gre dolgo ali kratko

Ta sposobnost, da gremo dolgo ali kratko, je ključna prednost, ki jo ima na voljo trgovanje s CFD-ji in ni na voljo v bolj tradicionalnem smislu trgovanja brez uporabe opcij ali morebitnega vlaganja v zapleten ETF ali drugo vrsto sklada.

Dolgo pot na CFD pomeni, da verjamete, da se bo sredstvo, v katerega vlagate, podražilo. Zato bi za to sredstvo oddali naročilo za nakup.

Po drugi strani pa pomanjkanje CFD pomeni, da verjamete, da se bo sredstvo, v katerega vlagate, pocenilo. V tem primeru bi za to sredstvo oddali naročilo za prodajo.

V obeh primerih se dobiček od trgovanja s CFD-ji izračuna samo, ko zaprete pozicijo. Na tej točki zapiranja boste ustvarili dobiček ali izgubo zaradi razlike v ceni.

Primer

Veste, da ima Tesla trenutno 440 USD na delnico, in verjamete, da se bo vrednost še povečala. V tem primeru bi za zaslužek “kupili” Teslo. Če se je cena ob zaprtju zvišala, boste imeli koristi. Če je šlo dol, boste izgubili.

Podobno, če vidite, da je evro trenutno vrednoten na 1,17 ameriškega dolarja v primerjavi z ameriškim dolarjem, in menite, da se bo to znižalo, potem s svojim CFD odprete pozicijo »prodaj«. Če se cena evra nato zniža pod 1,17 USD, boste ustvarili dobiček. Če se bo cena zvišala, boste izgubili.

Kot lahko vidite, če gremo dolgo, dejansko stavimo, da se bo cena sredstva, ki ga izberete, zvišala, medtem ko bo zmanjšanje napovedovalo, da se bo cena sredstva znižala. Iz tega primera lahko vidite tudi, da je običajno na voljo množica sredstev najboljših posrednikov za CFD-je, s katerimi lahko trgujete. Ti običajno vključujejo številne forex pare, delnice, blago, obveznice in celo kriptovalute.

Uporaba vzvoda pri trgovanju s CFD-ji

Poleg prilagodljivosti, ki jo lahko uživate pri trgovanju s CFD-ji, lahko izkoristite tudi trgovanje s finančnim vzvodom. Vsa trgovanja s CFD se izvajajo s finančnim vzvodom. To pomeni, da morate vnaprej plačati le majhen znesek pogodbe.

Vzvod poveča vašo trgovalno moč, tako da lahko odprete velike pozicije z manjšo količino kapitala. Če na primer vaš posrednik dovoljuje vzvod 30: 1 (največji znesek, dovoljen v skladu s predpisi CySEC v Evropi, potem lahko odprete posel v vrednosti 30.000 USD z denarnim saldom 1000 USD.

Trgovanje s finančnim vzvodom ima lahko veliko večjo kupno moč kot trgovec s CFD-ji, vendar morate biti pozorni tudi na to, da so potencialne koristi povečane, pa tudi tveganja. Izgube se lahko hitreje povečajo, ko uporabite višji vzvod, zato morate vedno zagotoviti, da imate dovolj sredstev in uporabljati trdno strategijo upravljanja tveganj.

Kaj je marža in varovanje pred tveganjem?

Trgovanje s CFD-ji z ​​vzvodom se lahko imenuje tudi trgovanje s kritjem. Dobitek je v dveh različnih oblikah. Prvič, to je znesek denarja, ki ga morate najprej položiti, da odprete trgovino z vzvodom. To lahko znaša med 2% in 50% velikosti trgovine, odvisno od razmerja vzvoda. Potem boste morda morali položiti dodatno maržo, če gre trgovina proti vam. V tem primeru lahko od posrednika prejmete klic za maržo. Če želite ohraniti odprto pozicijo, morate nakazati več sredstev.

Trgovanje s CFD je lahko tudi odličen način za varovanje pred drugimi deleži, ki jih imate v svojem portfelju. Trgovci bodo pogosto uporabljali CFD-je na ta način, saj je hitro in enostavno premagati določena sredstva. Če imate na primer delniške deleže Apple v svojem portfelju delnic, vendar se bojite, da bi lahko začeli izgubljati denar, lahko to nadomestite z odprtjem CFD-ja, ki bo Apple.

Proces trgovanja s CFD-ji

Z jasnim razumevanjem ozadja boste pripravljeni na trgovanje s CFD-ji. Tu je nekaj točk, ki jih je treba upoštevati, in korake v postopku, ki jih je treba dokončati pri sklepanju poslov.

Ena prvih stvari, ki jih boste pogosto opazili, je, da pogosto obstaja nakupna in prodajna cena. Prodajna cena bo vedno nekoliko nižja od trenutne tržne cene, odkupna cena pa nekoliko višja. Ta razlika v ceni je razmik posrednika, majhen dobiček, ki ga ustvarijo pri vaših poslih in je običajno čim bolj konkurenčen.

Še ena točka, ki jo je treba omeniti, je, da se trgovanje s CFD-ji izvaja v sklopih. Preden odprete svojo pozicijo, se morate zavedati velikosti sklopa sredstva. Ti se lahko razlikujejo glede na sredstvo, čeprav je trgovanje z delnicami na CFD običajno 1 delnica na sklop.

Ko gre za to, kako dolgo morate držati trgovino odprto, je to tudi povsem odvisno od vas pri trgovanju s CFD-ji, čeprav bi morali pri svojem posredniku dvakrat preveriti morebitne provizije čez noč, ki se zaračunajo, če čez noč držite odprto pozicijo odprto..

Kje trgovati s CFD-ji

Obstaja veliko krajev za trgovanje z CFD-ji v spletu. Trenutno priporočamo naslednje:

Etoro – Več urejen posrednik, ki mu zaupajo milijoni uporabnikov. Če želite izvedeti več, preberite naš Etoro Review.

Opozorilo: Upoštevajte, da vsa trgovanja vključujejo tveganje. 67% računov malih vlagateljev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. Premislite, ali si lahko privoščite, da tvegate izgubo denarja. Ta vsebina je samo za izobraževalne namene in ni investicijski nasvet.

AvaTrade – Zagotavljajo CFD trgovanje s kriptovalutami, delnicami, indeksi, blagom, obveznicami in ETF-ji. Preberite naš pregled AvaTrade.

XM – V trgovanje ponujajo več kot 1200 sredstev, vključno z več kot 1100, s katerimi je mogoče trgovati kot CFD-ji. Preberite naš XM pregled.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me