Justin Sun – The Creator Of Tron

Ena najvidnejših, če ne kar nekoliko kontroverzna osebnost na področju kriptovalut je Justin Sun – ustanovitelj in izvršni direktor TRON – decentralizirane platforme za digitalne vsebine in zabavo, ki temelji na verigi blokov..

Če želite izvedeti več o njenem izvršnem direktorju, nadaljujte z branjem naše naslednje serije Crypto Influencer.

Kdo je Justin Sun?

Justin Sun je kitajski tehnološki podjetnik, ki je leta 2017 ustanovil platformo za kriptovalute TRON. Proglasil se je za zaščitnika Jacka Ma – izvršnega direktorja konglomerata Alibaba.

Diplomiral je iz zgodovine na univerzi v Pekingu in magistriral iz vzhodne Azije na univerzi v Pensilvaniji. Zakaj se imenuje zaščitnik Jacka Ma? To je zato, ker je bil ročno izbran slednji za študij na Univerzi za podjetnike Jack Ma Hupan. Bil je edini tisočletnik v prvi seriji univerzitetnih diplomantov.

Preden je ustanovil svojo platformo za kriptovalute, je že imel predhodne izkušnje s tehnološkim podjetjem. Že je ustanovil kitajsko aplikacijo za pretakanje glasu, imenovano Peiwo. Bil je glavni predstavnik in svetovalec pri Ripple Labs.

Leta 2017 se je pojavil v Forbes 30 Under 30 Asia list za potrošniško tehnologijo. V začetku leta 2018 je naredil valove tako v verigi blokov kot v širšem tehnološkem prostoru, ko je kupil BitTorrent Inc. v pogodbi v vrednosti 140 milijonov dolarjev.

Skupini TRON in BitTorrent zdaj skupaj delata na projektu Atlas – pobudi, katere cilj je povezati dva ekosistema. Ena od potencialnih aplikacij za integracijo teh sistemov je, da bi lahko uporabnike spodbudili k semenskim hudournikom. Lahko bi prejeli TRX ali druge žetone, ki temeljijo na verigi blokov, v zameno za svoje storitve sejanja.

TRON

TRON (TRX), znan tudi pod imenom Tronix, je del decentraliziranega ekosistema zabave. Ustanovila jo je septembra 2017 fundacija TRON, ki jo vodi Justin Sun. Lahko bi rekli, da je njegovo diplomsko delo z naslovom »Rojstvo decentraliziranega interneta« vplivalo na ta projekt.

Ustanovil je ekipo, sestavljeno iz tehnoloških upraviteljev in navdušencev nad verigami verig blokov, ki so jih prej zaposlovali tehnološki velikani, kot so Google, Microsoft, Alibaba, Tencent in Baidu. Trenutno je 400-članska ekipa razporejena v Pekingu, Seulu, Tokiu in San Franciscu.

Čeprav je bil njegov prvotni namen biti blockchain zabavno omrežje, je rivalstvo z Vitalikom Buterinom povzročilo, da njihovi cilji vključujejo prehitevanje tržne kapitalizacije Ethereuma. Trden položaj TRX-a v prostoru kriptovalut se je utrdil z njegovo aktivno tržno strategijo in programi airdrop. Dejansko je bil žeton TRX prvotno distribuiran prek zračnih kapljic za imetnike ETH.

Podjetje in njegov žeton je bil prvič naveden na CoinMarketCap 13. septembra 2017 z vrednostjo 0,002 USD. Večina dejavnosti TRON, če ima sedež v Aziji. Največ prometa je mogoče videti na borzah Upbit, Bithumb, Binance in OKEx.

The Fundacija Tron je neprofitna organizacija s sedežem v Singapurju, ki “se v glavnem ukvarja z upravljanjem mreže TRON na načelih odprtosti, poštenosti in preglednosti.” Druge ključne številke mreže so Lucien Chen (CTO), Keelson Yang (tehnični direktor) in Xie Xiaodong (razvijalec).

Korenine in neodvisnost

TRON je svoje življenje začel na Ethereum blockchain. Vendar je bila glavna mreža Tron zagnana 31. maja letos, migracija žetonov Tron z ERC20 na Main Net TRX pa je potekala med 21. in 25. junijem..

Mreža TRON je obljubljala hitro hitrost transakcij. Poleg domnevne hitrosti nove osnove TRON pravi, da bo nova platforma razvijalcem olajšala ustvarjanje decentraliziranih aplikacij, saj je zgrajena z uporabo Jave. Po drugi strani Ethereum uporablja bolj nišni programski jezik Solidity.

Justin vidi tudi nov, bolj enakovreden svet kriptovalut, ki prihaja s selitvijo TRON-a. Pravi, da pri drugih valutah, kot sta Bitcoin in Ethereum, “rudarji, ustanovitelji in ekipe razvijalcev imajo velik del moči”. TRON se razlikuje od teh platform, saj namerava imetnikom žetonov podeliti upravljavske pravice.

“Revolucija se bo začela s Tronom, saj bomo postali nov decentraliziran protokol z demokratično, samoupravno skupnostjo, svobodnimi volitvami in splošno legitimnostjo,” je dejal.

Polemike

Ni skrivnost, da Justina Sun muči več polemik, odkar je bil v središču pozornosti.

Plagiat

Najpomembnejša med njimi so obtožbe o plagiatorstvu. Ob uvedbi TRON-a je bilo več glasov v skupnosti kriptovalut. To je zato, ker je navidezno bela knjiga platforme za kriptovalute plagiat dveh drugih projektov – FileCoin in IFPS.

Poročali so, da so bili deli besedila dobesedno kopirani. Juan Benet, ki je bil soavtor originalnih prispevkov, je poslal tweet, s katerim je potrdil plagiat. Ni se ustavilo na besedilnih odsekih. Koda naj bi bila tudi ukradena.

Justin Sun je kasneje poslal a tweet to pojasnjuje, da je bil prvotni članek napisan v kitajščini. Očital je prevajalce prostovoljce, ki niso upoštevali pomembnih podrobnosti in referenc.

Spopad z Ethereumom

Justin Sun in Vitalik Buterin imata med seboj govedino. To je dejstvo. Ljudje so izgubili, kolikokrat so na Twitterju zamenjali jabolke ali se med seboj streljali. Imajo le dolgo zgodovino sporov.

Najnovejši jibe prihaja po objavi lestvice kriptovalut Chine Center for Information and Industry Development (CCID), ki prikazuje TRON, ki je na 2. mestu prehitel Ethereum.

Na strani Vitalika Buterina pravi, da bi sprejel še eno kripto valuto, ki bi prehitela Ethereum. Če pa je omenjena kriptovaluta TRON, ne bi bil tako graciozen, kolikor bi rekel svoje upanje za človeštvo bo upadlo.

Vse se je začelo, ko je Justin poslal tvit, v katerem je opisal, kako ima TRON boljše lastnosti kot Ethereum. Seveda se je Vitalik užaljeno odzval in prejšnje obtožbe o plagiatu uporabil kot krogle.

Bil je celo trenutek, ko je Justin Sun omenil propad platforme Ethereum in kako bo TRON “zgradil sklad za reševanje razvijalcev ETH in EOS.” Očitno to ni šlo dobro.

Jasno je, da si oba prizadevata za množično sprejemanje kriptovalut, vendar je njihov pristop morda na nasprotnih koncih spektra, zato se tako spopadata. Mogoče se samo trolata. Nikoli ne bomo vedeli. Če pa želite videti njihovo zgodovino trgovanje z bodeči na twitterju, bodi naš gost.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me